Lauwersmeer, hartje Lauwersland

Het Lauwersmeergebied is een uniek natuurgebied, dat aangewezen is als Nationaal Park. In 1969 is het ontstaan door de afsluiting van de Lauwerszee. Sindsdien heeft het Lauwersmeer gebied zich ontwikkeld tot de grootste toeristische trekpleister van Groningen en Friesland. Kollumerpomp ligt aan de rand dit gebied.

 

Lauwerswille is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor:
Fietstochten, waaronder de bekende Lauwersmeerroute, met een lengte van 50 km. Bepaalde activiteiten kunt u ook combineren. U kunt hierbij denken aan een fietstocht naar Lauwersoog, ongeveer 24 km, wandelen in de haven of langs het strand, zwemmen of lekker relaxen aan de oever van het meer. Een visje eten aan de haven enz.

 

De wandelaars kunnen hun hart ophalen in het mooie natuurgebied van Kollumeroord, 2 km van Lauwerswille, met maar liefst 70 hectare bos. Staatsbosbeheer heeft prachtige routes uitgezet, onderweg ziet u een kudde Hooglanders rustig grazen.

 

Het natuurgebied is een oase voor de vogelliefhebbers. De vele uitkijkposten en vogelkijkhutten maken het gebied tot een ware trekpleister.

 

En wilt u een dagje toeren, dan kunt naar het oude stadje Dokkum met zijn rijke historie en een sfeervol centrum. Of wat denkt u van Pieterburen met zijn beroemde zeehondencrèche en startplaats voor wadlopen. Een dagje naar het eiland Schiermonnikoog behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Meer specifieke informatie over toeristische activiteiten kunt u vinden op de site van: VVV Lauwersland
Vogelliefhebbers kunnen terecht op: Lauwersmeer.com  en FlevoBirdwatching.nl
Informatie over het nationaal park is te vinden op: Lauwersmeer.org

 

Kaart Lauwersmeer